Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αυτά είναι τα μέτρα που προτείναμε στους δανειστές

Λίστα με βασικές τομές που θα αποφέρουν έσοδα 3,7 δισ ευρώ έχει τεθεί επί τάπητος σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη να τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,2% ως 1,5%. Βάσει αυτών των προτάσεων διεξάγονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους ευρωπαϊους εταίρους. Ιδιαίτερος λόγος αναφορικά με τα έσοδα γίνεται για τις εκτιμήσεις από τους ελέγχους σχετικά με τις τραπεζικές μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό (725 εκατ.), την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (350 εκατομμύρια), δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης (350 εκατομμύρια), ο διακανονισμός των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (600 εκατ. σε συνδυασμό). Τι προβλέπεται για ιδιωτικοποιήσεις (ΟΛΠ, ΟΔΙΕ κλπ) και άλλες σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις...

Όπως σημειώνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα και το Brussels Group  ξεκίνησαν να συζητούν το Σαββατοκύριακο τις λεπτομέρειες των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων που προτείνονται από την Αθήνα, με στόχο την εξασφάλιση της σταδιακής εκταμίευσης των υπολοίπων € 7.2 δισ σε κεφάλαια διάσωσης.
Υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το πώς οι διαπραγματεύσεις προχωρούν και αν ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων περιέχει αρκετή λεπτομέρεια. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται στο σωστό δρόμο και οι προτάσεις της έχουν καλά προετοιμασμένοι.
Οι εκθέσεις δείχνουν ότι με την Αθήνα εξαντλείται η ρευστότητα μια αρχική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της θα μπορούσε να δει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να άρει το όριο των 15 δισ ευρώ για τα θέματα T-Bill, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποφευχθεί η πιθανότητα αθέτησης πριν από ένα πακέτο διάσωσης Οι δόσεις που απελευθερώνεται. ...
Ανώνυμες πηγές των Βρυξελλών δήλωσε σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι η Ευρωομάδα είναι απίθανο να συγκαλέσει πριν από τα μέσα Απριλίου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει ταχεία πρόοδος στις τεχνικές συνομιλίες.

Μακροοικονομία
Το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά το ήμισυ σε 1,4% από το 2,9% αύξηση παρατηρήθηκε στον προϋπολογισμό υποβληθεί στο τέλος του περασμένου έτους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η πολιτική αβεβαιότητα φαίνεται ζυγίζει σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση και τις επενδύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η ανάκαμψη αναμένεται τώρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και μια πιο έντονη επέκταση του 2,9% το 2016, υπό την ηγεσία κυρίως από την κατανάλωση και τις επενδυτικές δαπάνες.
Η ανεργία παρατηρείται σε 23,4 τοις εκατό σε σύγκριση με το 22,6% του προϋπολογισμού, πέφτοντας στο 21,1% το 2016. 2015 αναμένεται να είναι άλλη μια αποπληθωριστική περίοδο, με εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή -0,5% (σε σύγκριση με το 0,3% εκατό του προϋπολογισμού του 2015) έγινε θετικός σε 0,6 τοις εκατό το 2016 (από 1,1%).

Δημοσιονομικά
Όσον αφορά τη δημοσιονομική απόδοση, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να υπερβαίνει το 1,2% αυτό το έτος και ακόμη και να φθάσει το 1,5% και αν υποτεθεί ότι μια σειρά από φορολογικά μέτρα θα εφαρμοστούν με καθαρή δημοσιονομική επίπτωση 3,7 δις ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές υπόκεινται επίσης στην ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών οργάνων, που λήγει την τρέχουσα αβεβαιότητα.
Το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων εσόδων αναμένεται από τους ελέγχους σχετικά με τις τραπεζικές μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό (725 εκατ.), την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ (350 εκατομμύρια), δημόσιους διαγωνισμούς για τις άδειες τηλεόρασης (350 εκατομμύρια), ο διακανονισμός των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ληξιπρόθεσμων οφειλών (600 εκατ. σε συνδυασμό).
Άλλες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τον εξορθολογισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (300 εκατομμύρια ευρώ), ένα σύστημα λοταρίας ΦΠΑ Πορτογαλικά στιλ (270 εκατομμύρια ευρώ), για την αντιμετώπιση των καυσίμων και το λαθρεμπόριο καπνού (250 εκατ. ευρώ), το σφίξιμο του μηχανισμού είσπραξης των εσόδων (225 εκατομμύρια ευρώ) και τις νέες προσφορές για το ηλεκτρονικό -gaming (200 εκατομμύρια ευρώ).
Η καθαρή δημοσιονομική επίπτωση των 3,7 δισ. ευρώ προϋποθέτει επίσης ότι η κυβέρνηση θα αναβάλει την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις (κόστος 326 εκατομμύρια ευρώ), να επαναφέρει την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας (κόστος 600 εκατομμύρια ευρώ) και να διατηρήσει την τρέχουσα συνθήκες για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) (κόστος 82 εκατομμύρια ευρώ), με συνολική αρνητική δημοσιονομική επίπτωση ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Ιδιωτικοποιήσεις
Το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε 1,5 δις ευρώ για το 2015, 700 εκατομμύρια κάτω από το στόχο του 2,2 δισ είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τα βασικά έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν ή να ολοκληρωθούν αφορούν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Αμοιβαία Horsebetting Άδεια (ΟΔΙΕ) και των περιφερειακών αερολιμένων.

Η αξία της αγοράς του 67 τοις εκατό των μετοχών του ΟΛΠ που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ) που είναι προς πώληση ανέρχεται σήμερα σε 180 εκατομμύρια.Όσον αφορά στην προσφορά του ΟΔΙΕ, ελληνική γίγαντας στοιχημάτων ΟΠΑΠ υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά των 40.500.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ Ελλάδα δήλωσε στις 26 Μαρτίου ότι προτίθεται να προσκαλέσει ΟΠΑΠ για την εκτέλεση της συμφωνίας.
Όσον αφορά τη διαδικασία υποβολής προσφορών για 40 χρόνια παραχώρησης της χρήσης, τη λειτουργία και τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ΤΑΙΠΕΔ δηλωθεί στα τέλη Νοεμβρίου η Fraport AG - Slentel Ltd κοινοπραξία ως μειοδότης με αμοιβή upfront 1,23 δις ευρώ και ετήσια πληρωμή του 22900000 για την ζωή της παραχώρησης.
Αντί να αναζητούν ό, τι πιστεύει ότι θα είναι η πώληση των περιουσιακών στοιχείων φωτιά, η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να επιλέξουν για τις συμφωνίες στις οποίες το κράτος διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και μπορούν να εξασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα προστατεύονται.
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Μετά από απανωτές διαρροές και την διαπραγμάτευση να περνάει «τρικυμία», το πλήρες περιεχόμενο της λίστας μεταρρυθμίσεων που θέλει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχει προτείνει στους δανειστές,  διέρρευσε, από το υπουργείο Οικονομικών, στη συνδρομητική ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων, macropolis.
Μία διαρροή, απάντηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που σύμφωνα με δήλώσεις του εκπτοσώπου του, η Ελλάδα δεν είχε καταβάλλει, πλήρως κοστολογημένη λίστα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στο τελικό κείμενο της λίστας,  καταγράφονται πλήρως κοστολογημένα, τα μέτρα, με στόχο, καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα 3,7 δις.

Αναλυτικά:
Η κυβέρνηση θέλει να υποβάλει οκτώ νομοσχέδια εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους ακόλουθους τομείς:
1) Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (GSPR) και ελευθερώνοντας την παρέμβαση, η οποία έχει μια μακροχρόνια ζήτηση από τους δανειστές στην Ελλάδα.
2) Αποκλεισμός πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
3) Ο εκσυγχρονισμός του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.
4) Η εισαγωγή του συστήματος των πολυμερών ακυρώσεις των καθυστερούμενων οφειλών, τόσο από το κράτος για τους φορολογούμενους και αντίστροφα.
5) Η εφαρμογή ενός νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
6) Επιτρέποντας την εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
7) Η υιοθέτηση ενός νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, ενθάρρυνση της μεγαλύτερης εξειδίκευσης των δικαστηρίων και εγκαινιάζοντας ένα σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.
8) Η βελτίωση της αξιοπιστίας και τη θεσμική ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Η Αθήνα έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μια σειρά μέτρων που έχει απομείνει από τις προηγούμενες ελλιπείς αξιολογήσεις του ελληνικού προγράμματος. Αυτά περιλαμβάνουν μέτρα σχετικά με τη διαχείριση των εσόδων, μεταρρύθμιση τουφόρου εισοδήματος, συμψηφισμό οφειλών, οργανικό νόμο για τον προϋπολογισμό, η μεταρρύθμιση της πτώχευσης, τη δικαστική μεταρρύθμιση, οι μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων (εκτός από τη ρύθμιση της αγοράς για το φυσικό αέριο) και τις στατιστικές.
Υπάρχει, ωστόσο, μια σειρά από τομείς που η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει πορεία. Ο συνασπισμός δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικό έλλειμμα. Δεν πρόκειται να ακολουθήσετε τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στον τομέα του τουρισμού, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Αθήνα πιστεύει ότι η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας θα ήταν επιζήμια και υποστηρίζει με έμφαση στη στόχευση unregistered εργασία. Η κυβέρνηση συμφωνεί για τον εξορθολογισμό της μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα, αλλά δεν συναινεί σε μια ξαφνική μείωση των μισθών για 70.000 εξειδικευμένο προσωπικό με την κατάργηση του επιδόματος που τους δόθηκαν για να μαλακώσει το χτύπημα των μεγάλων μειώσεις μισθών.

Χρέος
Μέσω των προτάσεων που αποστέλλονται στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να αυξήσει και πάλι το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και πώς αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επιστροφή στην ανάπτυξη, που οδηγείται από τις επενδύσεις, τον καθαρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και τη σύνδεση αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στην ανάπτυξη.
Με το ένα μάτι για το τι πρόκειται να συμβεί μετά τον Ιούνιο του 2015, οπότε και λήγει η ισχύουσα συμφωνία με τους δανειστές, το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους (DSA) που πρέπει να πραγματοποιηθούν, η οποία θα μπορούσε επίσης ηπατίτιδα θεσπίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα Ελλάδα έχει για να επιτευχθεί.

Η Αθήνα προτείνει τη δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Επιθυμεί επίσης να αντιμετωπίσουν μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της δημιουργίας μιας κακής τράπεζας χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. ομολόγων του EFSF επέστρεψε στον ΕΜΣ τον περασμένο μήνα. Προτείνει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω ενός μενού των έξυπνων swaps που περιλαμβάνουν ονομαστικό ΑΕΠ αναπροσαρμόζονται ομολόγων με στόχο τη δημιουργία της εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα ότι οι επιστροφές είναι πιο εύχρηστο στο μέλλον, ενώ οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν Ευρώπη έχει άμεσο ενδιαφέρον να δει το ελληνικό ΑΕΠ να αυξάνεται.
sofokleousin

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.