Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Τους ψηφίσατε; Καλά να πάθετε!!! Χάσατε τις επικουρικές και κερδίσατε επιπροσθέτως και μια Μεγάλη Κλοπή σε μισθούς και συντάξεις – [Παρακρά- τηση φόρου κάθε μήνα με βάση τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς]


ΝΕΟ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ 5,2% ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 
* Η ΜΕΙΩΣΗ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΙΟΥΝΙΟΥ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Oριζόντιες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κατά 5,2% προανήγγειλε η κυβέρνηση λίγες μόλις μέρες μετά τις εκλογές κατά τις οποίες δεσμευόταν ρητά ότι δεν θα «προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων».

Με την πρόταση μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις από 10-18 ευρώ το μήνα ενώ συνολικά την τελευταία τριετία, όπου ισχύουν οι μνημονιακοί νόμοι, οι επικουρικές έχουν μειωθεί 12,7% έως 47,7%.

Η συγκεκριμένη πρόταση από το Δ.Σ. του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) στο...
αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για το θέμα.

Οπως δήλωσε χθες στο «Mega» ο διοικητής του ΕΤΕΑ, Τάσος Παπανικολάου, η μείωση αυτή προκύπτει από την υποχρέωση εφαρμογής από τις αρχές Ιουλίου του νόμου 4052/2012 για αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, με βάση τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» και την υποχρέωση που πηγάζει απ' αυτήν για αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων κάθε 6μηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης των 10 ευρώ, καθώς η μέση επικουρική σύνταξη είναι ύψους 200 ευρώ. «Σε μια δύσκολη στιγμή κάναμε τη μικρότερη μείωση για τους πολίτες», ανέφερε ο διοικητής του ΕΤΕΑ.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση κάνει δεκτή την ...
εισήγηση του ΕΤΕΑ, ο κ. Παπανικολάου εκτιμά πως η μείωση θα φανεί στους συνταξιούχους είτε στην πληρωμή του Ιουλίου είτε στην πληρωμή του Αυγούστου, ανάλογα με το πότε θα εφαρμοστεί η εισήγηση.

2,6 εκατ. συνταξιούχοι

Σύμφωνα με έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», για τον Ιούνιο του 2014 ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.657.568, ενώ ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.474.476.

Η συνταξιοδοτική δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 13.826.698.702,50 ευρώ, κινούμενη εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του κρατικού προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, καθώς από προϋπολογισθείσα καταβολή 50,0% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης συντάξεων για το 2014, έχει απορροφηθεί το 49,6%.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 946,17 ευρώ.

Από την άλλη, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων είναι τα εξής:

* Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 161.997.

* Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 170.708.

* Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα τον Ιούνιο ανέρχεται σε 54.464.945 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το πρώτο εξάμηνο του 2014 ανέρχεται σε 327.820.264 εκ ευρώ.

Για το μήνα Ιούνιο, το πλήθος των νέων συνταξιούχων για τους οποίους αναγγέλθηκε η καταβολή σύνταξης ανέρχεται σε 9.707. Ο μεγαλύτερος αριθμός νέων συνταξιούχων εντοπίζεται στο ΙΚΑ σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 65%.

Τέλος, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ», για τη χρονική περίοδο Αύγουστος 2013 - Ιούνιος 2014 αναγγέλθηκαν για αναστολή συνολικά 91.917 συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου και 654 λόγω γάμου.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ από enet

- Τα πάνω κάτω στη φορολόγηση για μισθωτούς και συνταξιούχους με πληρωμή φόρου κάθε μήνα
- Δεν θα υπολογίζεται μόνο ο μισθός ή η σύνταξη αλλά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου
- Το νέο σχέδιο θα αρχίσει να ισχύει σταδιακά από το την αρχή του 2015
- Δείτε με παραδείγματα πως θα γίνεται η παρακράτηση του φόρου

Τα πάνω κάτω έρχονται στο τρόπο φορολόγησης των πολιτών. Σε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και καθυστερήσεις στο φόρο το κράτος θα κρατάει προκαταβολικά τον φόρο που αναλογεί στους πολίτες από τα εισοδήματά τους.
Πρώτα... πειραματόζωα θα είναι και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να ξεφύγουν.
Το σχέδιο προβλέπει η έναρξη του νέου συστήματος φορολόγησης να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015 με τους πρώτους μισθούς και τις πρώτες συντάξεις του χρόνου δηλαδή θα γίνει και η αφαίρεση του φόρου.

Στο φόρο δεν θα υπολογίζεται μόνο το εισόδημα από τον μισθό ή τη σύνταξη αλλά κάθε εισόδημα του φορολογούμενου (ενοίκια κλπ) Ο φόρος αυτός θα επιμερίζεται σε 12 δόσεις (ή 14 για όσους εξακολουθούν να παίρνουν δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα άδειας) οι οποίες θα αφαιρούνται απευθείας, με τον τρόπο που ήδη γίνεται η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης τα τελευταία χρόνια.

Την ευθύνη για την αφαίρεση του φόρου θα έχει αποκλειστικά ο εργοδότης ή ο φορέας που πληρώνει τον μισθό ή τη σύνταξη.
Με την υποβολή της επόμενης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τον πολίτη θα γίνονται και οι αντίστοιχες αναπροσαρμογές.
Με τον τρόπο αυτό το εκκαθαριστικό θα είναι επί της ουσίας μηδενικό, αφού η δήλωση θα λειτουργεί ως μέσω παρακολούθησης του εισοδήματος.

Παραδείγματα για τον νέο τρόπο φορολόγησης

Κάπως έτσι ένας μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ και επιπλέον εισόδημα 400 ευρώ τον μήνα από κάποιο ενοίκιο θα παίρνει μισθό 915 ευρώ. Θα γίνεται δηλαδή παρακράτηση 44 ευρώ για τα έσοδα από τον μισθό του και 50 ευρώ για τα έσοδα από το ενοίκιο.

Με τον ίδιο τρόπο ένας συνταξιούχος με σύνταξη 1.333 ευρώ το μήνα και εισοδήματα από αγροτικές εκμεταλλεύσεις 4.000 ευρώ το χρόνο θα παίρνει σύνταξη αντί 1.333 ευρώ μόλις 1.173 ευρώ καθώς θα παρακρατείται φόρος 116 για τη σύνταξη και 43 ευρώ για τα άλλα εισοδήματα.

newsit.gr

Να τα επαναλάβουμε;

Πρόταση για οριζόντιο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις που θα αγγίζει ποσοστιαία το 5,2% έκανε προς την κυβέρνησης –και επιβεβαιώθηκε δια τηλεοράσεως– το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΕΤΕΑ Τάσος Παπανικολάου μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού Μega εξήγησε ότι η εν λόγω μείωση είναι αποτέλεσμα της υποχρεωτικής εφαρμογής του νόμου 4052/2012 για αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, αρχής γενομένης από τις αρχές του επόμενου μήνα. Βασική προϋπόθεση να γίνει πράξη η εισήγηση του ΕΤΕΑ είναι να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση. Αν η κυβερνητική απάντηση είναι θετική, τότε οι συνταξιούχοι θα δουν κουτσουρεμένες τις συντάξεις τους, είτε στην εκκαθάριση του Ιουλίου ή στην πληρωμή του μηνός Αυγούστου.
Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα όσα δήλωσε ο διοικητής του ΕΤΕΑ η μείωση θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 10 ευρώ, μιας και η μέση επικουρική σύνταξη είναι στα 200 ευρώ.
«Σε μια δύσκολη στιγμή κάναμε τη μικρότερη μείωση για τους πολίτες» υποστήριξε ο διοικητής του ΕΤΕΑ. Ανέφερε, δε, ότι «θα δούμε ξανά τα νούμερά μας στο τέλος του έτους αλλά πιστεύω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μείωση για φέτος».
Αν πάντως κάτι φοβίζει είναι η χρονική διευκρίνιση του διοικητή ότι «αυτή θα είναι η τελευταία μείωση για φέτος». Και αυτό γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι λόγω της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, τα ταμεία προκειμένου να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς (να πληρώνουν σε συντάξεις όσα εισπράττουν από ασφαλιστικές εισφορές) θα οδηγήσει και σε άλλες μειώσεις συντάξεων.
Για την ιστορία να πούμε ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης έχουν ενσωματωθεί:
- Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), οι τομείς του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ): Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων (ΤΕΑΥΕΚ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών & Τουριστικών Πρακτορείων (ΤΕΑΥΝΤΠ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Χημικών (ΤΕΑΧ), Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ) & Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού εταιρειών Οινοποιίας Ζυθοποιίας & Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ)
- Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ»,
- Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση,
- Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ΄ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.
 iapopsi.gr
Στο δια ταύτα:

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.